RickiPedia

RickiPedia is een encyclopedie over mezelf waarin ik wil onderzoeken wat voor soort data ik nou persoonlijk allemaal op mijn computer bij hou en die in eerste instantie niet bedoelt was te delen. Ik wil dus gaan testen wat er allemaal bij komt kijken wanneer ik die data dus wel ga delen. Al m’n bevindingen hierbij noteer ik in dezelfde wiki. RickiPedia draait momenteel op een afgeschermd deel op mijn webserver.

Het is een kort experiment binnen mijn Media Technology afstudeeronderzoek. In korte tijd wil ik onderzoeken in hoeverre Wiki een geschikte technologie is om op een zo makkelijk mogelijke zoveel mogelijk van mijn persoonlijke data te kunnen delen. Bij RickiWiki is het wel zo dat ik selectief ben in wat ik online zet en wat niet. Dit gaat in tegen het oorspronkelijke idee waarbij uitga van standaard ‘al’ je data delen en de data die je niet wilt delen specifiek verbergen.

Het gaat om data die ik eerste instantie niet gecreeërd heb om te delen die ik nu ‘standaard’ zou willen gaan delen.

====== Bevindingen ====== *Hieronder mijn bevindingen tijdens het invullen van mijn Wiki. *Zie [[RickiPedia Log]]

== Plan ==

== Dingen die me opvallen ==

 • Ondanks dat ik Wiki gebruik zou ik niet willen dat anderen mijn teksten kunnen editen. hooguit misschien vrienden en familie die echt wat toe te voegen hebben.
 • Ik merk dat je vaak binnen één thema blijft hangen zoals ‘Omroep Almelo’, ‘Millenniumprobleem’ of ‘Sanyo MBC 555’. Je bent er dan zolang mee bezig dat de tijd voorbij vliegt en je niet meer toekomt aan andere onderwerpen.
 • Ik heb de indruk dat het nadelig kan zijn dat documenten in een Wiki niet hiërarchisch worden bewaard. Eigenlijk staan alle documenten in de root. Je wordt er op die manier wel goed toe gedwongen om een pagina een heldere naam te geven maar die naam kan soms behoorlijk lang worden. Zo kan het dat er zwevende pagina’s kunnen voorkomen. Een zwevende pagina bevat geen link naar het pagina waar hij bijhoort en bevat bijvoorbeeld geen categorieën waar ie onder valt. Als je via een zoekmachine op zo’n pagina komt heb je geen idee waaraan zo’n pagina gerelateerd is. Reden dat ik vaak vergeet een pagina categorieën te geven is dat al snel weer door wil met de volgende pagina.

 • Het valt me op dat het gruwelijk veel werk is als je alle herinneringen die te binnen schieten ook wilt noteren. Zo kwam ik op een of andere manier terecht bij het liedje [[Lemon Tree van Fools Garden]] waar ik toen maar een pagina voor aanmaakte. Door dat liedje moest ik ook weer denken aan het liedje [[Diane van Therapy]] en daardoor aan het computerspelletje [[Keen Dreams]] en [[Titus the Fox]] en nog aan wat mensen met ik toen omging. En aan de buren die een [[286]] hadden van wie ik Titus the Fox had gekopieerd. In die tijd ging ik ook al met [[Arno Winkel]]. Hij speelde ook Titus the Fox, ik had toen inmiddels een [[386]] die gekocht was bij [[Scripta]] in [[Vriezenveen]]. Met Arno heb ik ook veel [[Indiana Jones]] gespeeld en dat spel had weer op een heleboel diskettes gekregen Jaap van der Kooij, degene waar ik ooit mijn Sanyo MBC 555 aan te danken had. Jaap heeft ook ooit gezorgd voor de diskettes van Turbo Assembly/Profiler/Debugger. Ik weet niet of die diskettes bewaard zijn gebleven…………. dat bedoel ik maar. Je komt zo ontzettend aan het associëren wanneer je zo aan het typen bent. Eigenlijk is een Wiki een grote mindmap.

*Hoe zit het met het gebruiken van de Wiki tijdens je huidige werkzaamheden? Ik merk dat wanneer ik m’n aantekeningen ook direct in de wiki zet dat dat wel heel fijn ordent. Je moet er eigenlijk wel een goeie editor voor hebben. Ik gebruik nu een Mozilla plugin: [[mozex]] en daarmee kan een willekeurige textarea op een website editen in een externe editor. Werkt aardig. Nu zou ik eigenlijk voor mijn favoriete editor [[Scite]] een language bestandje moeten maken zodat ik in m’n wiki sourcecode syntax highlighting heb.

*’'’Een grafische aquabrowser/mindmap achtige interface zou fantastisch zijn bij het invullen of aanmaken van een wiki. Lekker met insert een nieuwe pagina maken en die direct kunnen linken aan andere pagina’s die volgens item2item dichter bij komen zodat je makkelijker de juiste categorieën aan kunt maken.’’’

*Soms wil je gewoon even een willekeurige aantekening maken als je bijv. iets cools ziet op internet of televisie “Sony Bravia LCD television commercial. Stop motion konijntjes. Heel gaaf!” waar schrijf je zoiets nou op. Normaal maak ik daar een tekstbestandje voor aan. Die zet ik dan in de map 2007\Diversen ofzo… moet nu ook maar zoiets doen dan. Maar dan direct in de wiki?

*Bij het plaatsen van iets in m’n wiki merk ik vaak dat het er toe doet ‘wanneer’ iets geschreven is. Als ik bijvoorbeeld uit m’n [[HBO afstudeerverslag]] een stukje copypaste over [[Q42]] en de beschrijving van dat bedrijf is gedeeltelijk verouderd dan vind ik dat ik het op een of andere manier in context van plaats en tijd moet zetten.

*…shit ik wist iets, maar Dora belde. O ja, nu weet ik het weer. Eigenlijk zou je van ieder zelfstandig naamwoord wel een RickiPedia pagina kunnen maken. Volgens is ieder woord dat ik ooit gebruikt heb wel op een of andere manier gerelateerd aan iets anders.

== Dingen tot nu toe waarmee ik moeite heb die te delen == *sporen van [[hacken of ander onguur gedrag]]. *wachtwoorden van mij of van anderen *namen/emailadressen/telefoonnummers van oud klasgenoten *offertes *sommige voorbeeldcode die ik gebruikt heb van anderen en niet zeker weet of de maker het fijn vind als het online staat. *sommige data waarvan ik denk dat het echt zinloos is voor anderen om te weten *sporen van mensen uit je verleden die voor hun of voor de mensen met wie je omgaat storend kunnen zijn. Bijvoorbeeld brieven aan ex-vriendinnen. *Ook (bijna) nietszeggende dingen als [[Sinterklaasgedichten]] kunnen al lastig zijn als het gaat om persoonlijke verwijzingen naar ex-schoonfamilie bijvoorbeeld. *Documenten die op mijn computer door anderen zijn geschreven: familie, vrienden etc. Het is zelfs vaak zo dat de inhoud van die documenten werk gerelateerd en vertrouwelijk zijn. Toch staat het op mijn computer. Als mijn computer door bijv. een virus volledig open zou staan dan zou die data gemakkelijk te vinden zijn. Moet ik die dus wissen of juist delen met de wereld? Gedeeltes van die data zijn misschien niet prive, maar ook minder boeiend voor mij om te delen omdat ik er geen persoonlijke herinnering aan heb. Neemt niet weg dat het voor andere mensen die het bij een zoekopdracht op internet tegenkomen misschien relevant kan zijn zoals dit berichtje: [[Bezoek oegandese dansgroep aan de Wierdensestraat]]. *Hoe moet ik omgaan met stukjes tekst of hele artikelen die ik van internet haal en waar ik iets bij wil schrijven. Ik neem aan dat ‘t met bronvermelding genoeg is toch? Ik bedoel dat een hele hoop papers heb gedownload over [[Personal Information Management]] ([[PIM]]) en dat ik daarvan een lijst op de wiki heb gezet. Het liefst zou ik gewoon alle tekst van alle papers op de wiki zetten. Volgens mij moet ik dat maar doen. Of alleen de highlights. *(Bijna) niets van wat ik in 1998 online had staan staat nog online. Hooguit was posts in nieuwsgroepen. Bij alle gratis services waarmee ik werkte zoals [[FortuneCity]], [[De Digital Stad]] staat mijn data niet meer online. Misschien in het [[WebArchive]] maar dan zeker niet compleet.

 • Todo lijstjes en emailcontact van werk dingen
 • Emailberichten

== Wat niet doen? == Handmatig ruwe verouderde tekst die oorspronkelijk van internet afkomt (bijvoorbeeld over het millennium probleem) gaan copy-pasten en opnieuw moeten opmaken!

== Ideeën == *Hoe zit het met een complete directorylisting die online staat. Kun je daar veel over zeggen? *Dirlistings met datum per jaar zou goed kunnen zijn… *Is het een idee een programma te laten lopen die alle bestanden op jaartal sorteert afgezien van in welk mapje iets staat? **Heb ik gedaan. [[Alle extensies die voorkomen in mijn data mappen]]: **Het lijkt me zinvol om ook het aantal occurences per bestandsextensie te tonen. Wellicht in een grafiek.

== Afbeeldingen en andere media == Als het om andere media dan platte gaat tekst gaat wordt het al gauw lastig met een wiki. Je kunt standaard verwijzen naar plaatjes. Het uploaden ervan is een punt waarbij ik binnen mijn concept moeten kijken wat ik daarmee wil. Het oorspronkelijke idee is om bijna al mijn data te delen. Dat zou dus gaan op dit moment om zo’n 15000 foto’s. Die foto’s uploaden is dan geen optie. Hetzelfde geldt voor filmpjes, PDF’s, Word bestanden etc. Je zou eigenlijk naar een persoonlijke webserver willen kunnen verwijzen. Daarnaast zou het kunnen plakken/pasten van screenshots in de tekst een fantastische functie zijn binnen het wiki systeem.

== Categoriesering == Ik mijn archief opgebouwd volgens jaaral. Iedere 1e januari van het nieuwe jaar maak een nieuw mapje aan ‘2008’ bijvoorbeeld en laat ik ‘Mijn documenten’ daarnaar verwijzen.

== Aanschaf nieuwe apparatuur == Wat doe ik wanneer ik een nieuwe computer krijg of een harddisk?

== Mobiele apparatuur ==

 • CD-ROMS / DVD’s
 • telefoons
 • externe HD’s
 • Floppies (soorten)
 • USB memory sticks
 • ZIP disks
 • oude cassettetapes
 • Minidiscs

== Soorten files ==

 • databases
 • platte tekstdocumenten
 • opgemaakte tekstdocumenten
 • audio
 • tijdelijke bestanden
 • afbeeldingen
 • fonts

== Soorten OS’es die ik gehad heb ==

 • MS-DOS (verschillende versies)
 • Windows 3.11
 • Windows 95
 • Windows 98
 • Windows 2000
 • Windows XP
 • Linux Ubuntu 7.x
 • Mac OS op iPhone